Większość naszego życia opiera się na kupowaniu gotowych produktów. Obecnie ludzi, którzy próbują sami robić część żywności, uznaje się za dziwaków. Niegdyś była to zupełnie normalna rzecz i każdy samodzielnie sporządzał sobie różnego rodzaju produkty. Były one zdrowe i pożywne. Czy dziś nie warto powrócić do dawnych zwyczajów?
Jogurt ze sklepu kontra domowy
Spożywamy bardzo dużo jogurtów. Dajemy je malutkim dzieciom, gdy te jeszcze nie mają czym gryźć. W sklepach całe półki wypełnione są różnymi ich rodzajami. Czekoladowymi, z owocami, czy też naturalnymi. Na śniadanie jemy jogurty, chętnie zabieramy je również do pracy. Czy to jednak dobre rozwiązanie? Oczywiście nie wszystkie jogurty ze sklepu są złe. Jednak powinniśmy bardzo rzetelnie sprawdzać ich składy. Najlepiej jednak byśmy przygotowywali jogurt sami w domu. Dzięki temu mielibyśmy absolutną pewność, że jest on zdrowy i naturalny. Wystarczą tylko dwa składniki – mleko i bakterie jogurtowe ze sklepu. Do tego garnek, kilka słoików do późniejszego przelania produktu i odrobina motywacji. Jeśli nie lubimy smaku takiego jogurtu naturalnego, możemy dowolnie go modyfikować. Dodać świeże owoce, płatki, czy np. naturalny syrop. Dzięki temu smak jogurtu trochę się zmieni, a my będziemy czuć się komfortowo wiedząc, że spożywamy coś naprawdę zdrowego. Warto by takie dobre zwyczaje weszły nam w nawyk, szczególnie teraz, gdy sklepy oferują produkty, które często mają średniej jakości składy.
Nic tak dobrze nie smakuje, jak to, co przygotujemy sobie sami. Jogurty domowe są bardzo łatwe w przygotowaniu, a w dodatku smaczne i zdrowe. Jeśli mamy dzieci, które uwielbiają jogurty, spróbujmy przygotować im domowy. Z czasem przywykną do zdrowego produktu i już nie będą chciały jeść innego.