Kurkuma jako naturalny antybiotyk

Każda rzecz ma swoje zastosowanie, więc nikogo nie powinno dziwić, iż kurkumy możemy używać na różne sposoby. Głównie doceniamy jej barwę i walory smakowe, jednak warto dowiedzieć się o ciekawych właściwościach naturalnego antybiotyku, ponieważ są naprawdę wartościowe. 

Zastosowanie kurkumy dla zdrowia

kurkuma bioNajczęściej kojarzona jest nam jako przyprawa, dlatego wielu z nas na swoich półkach znajduje opakowanie z napisem kurkuma bio. Chcemy, aby nasze wybory były jak najlepsze, a użytkowanie kurkumy wytworzonej z ostryża długiego to dobry pomysł. Poza wspaniałym smakiem i aromatem uzupełniającym najczęściej kuchnię azjatycką warto wiedzieć, iż kurkuma stosowana jest również jako naturalny barwnik spożywczy, tekstylny i kosmetyczny. Właściwości lecznicze tej rośliny znane są od setek lat, gdyż wykorzystywane były w starożytnym lecznictwie w Chinach jako substancja, której zadaniem było łagodzenie objawów żołądkowych i jako ochrona wątroby. Korzystano z niej również jako wspomagacz gojenia zranionych powierzchni skóry. Kurkumina wykazuje działanie przeciwzapalne, a przewlekły stan zapalny zachodzący w naszym organizmie może wpływać na powstawanie niektórych chorób. Dodatkowo może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Łagodzi też bóle głowy oraz depresji. Jak możemy zauważyć ta niepozorna, żółta przyprawa wykazuje bardzo wiele ciekawych właściwości, o których warto wiedzieć. Poleca się ją stosować nie tylko ze względu na wyśmienity smak.

Niektóre przyprawy w kuchni niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, a jedną z nich jest kurkuma, której intensywna barwa przyciągnęła nie jedną osobę. Poza barwą, cudownym aromatem i smakiem jest to bogata w pozytywne właściwości przyprawa, którą warto stosować regularnie w swojej kuchni na co dzień.