Naczynia i opakowania jednorazowe stosowane w cateringu

 

Każdy punkt gastronomiczny dysponuje różnymi urządzeniami oraz naczyniami po to, aby móc usprawnić swoją pracę oraz obsłużyć klienta. Jednym z najważniejszych zasobów każdej firmy zajmującej się dostawą żywności do miejsca docelowego będą naczynia i opakowania jednorazowe.

Jakie powinny być opakowania jednorazowe?

naczynia jednorazoweKażdy z nas zamawiając jedzenie do domu oczekuje, że przyjedzie ono ciepłe. To właśnie opakowania jednorazowe maja za zadanie utrzymywać odpowiednia temperaturę jedzenie, dlatego tez są zbudowane głównie ze styropianu. Znane są tutaj pudełka kilkukomorowe na jedzenie szczelnie zamykane. To jest dobry przykład, jednak firmy zabezpieczają się i dodatkowo jeszcze takie opakowanie zawijają w folie aluminiową. Oprócz tego dostajemy sztućce plastikowe. Jak to bywa ze sztućcami, niektóre z nich są niewytrzymałe. Firmy cateringowy powinni inwestować w tylko i wyłącznie w trwałe produkty, bo nie ma nic gorszego niż złamanie widelca w trakcie krojenia kotleta. A takie sytuacje są każdemu chyba znane. Naczynia jednorazowe, które otrzymujemy powinny być stabilne szczególnie, jeśli chodzi o zupy lub dania jednogarnkowe. Oznacza to, że powinny być zbudowane z nieco grubszego materiału i co więcej, muszą być one szczelnie zamykane specjalnymi nakładkami. Nie mogą również przekształcać swej objętości po wpływem ciepła ani pękać. Wytrzymałość takich produktów, to podstawa. Nie bez znaczenia jest również czystość naczyń i opakowań jednorazowych. Jeżeli leżą długo nieużywane i nieosłonięte, wówczas są zakurzone. Takie naczynia nie powinny mieć żadnego kontaktu z żywnością.

Mamy więc opis tego, czym powinny charakteryzować się naczynia i opakowania jednorazowe. Gdybyśmy mieli podsumować, to należy tutaj wymienić takie cechy, jak wytrzymałość, izolacyjność. Nie bez znaczenia jest również niska cena, ale w tym przypadku lepiej postawić na jakość!

Sprawdź www.bittner.waw.pl ofertę