Jeśli na terenie osiedla znajduje się piekarnia, to jest stuprocentowa pewność, że będzie zaopatrywać w świeże, jeszcze ciepłe pieczywo wszystkich jego mieszkańców. Nie ma przecież nic przyjemniejszego niż smak miękkiej, chrupiącej bułki od samego rana. Zanim jednak taka bułka będzie miała możliwość trafić na nasz talerz, musi wydarzyć się wiele czynności w samej piekarni.
Garownie, czyli skąd pochodzą wypieki
Piekarnie są takimi przedsiębiorstwami, których nigdy nie jest za dużo. Im więcej znajduje się ich w mieście, tym więcej mieszkańców mogą zaopatrzyć w świeże pieczywo, a przecież wyroby piekarniane nierzadko stanowią absolutną podstawę śniadania i kolacji większości ludzi, zatem trudno się dziwić, że ta gałąź gastronomii nieustannie się rozwija. Rozwój ów jest też zauważalny w kontekście samych rozwiązań dotyczących procesu wypiekania pieczywa. Kluczową rolę odgrywa tu takie urządzenie jak garownia, czasami nazywana komorą garowniczą. Garownie są niezwykle istotnym elementem wyposażenia piekarni, ponieważ nie tylko są stanie wypiec przygotowane zawczasu ciasto (wszak dla niektórych wyrobów piekarnianych temperatura wytwarzana przez piece jest zwyczajnie za wysoka), ale też potrafią skutecznie zatrzymać proces fermentacji na okres nawet siedemdziesięciu dwóch godzin. Piekarnia często musi przygotować więcej półproduktów i niektórych z nich nie ma możliwości piec od razu, trzeba je zatem przechowywać w warunkach powstrzymujących proces fermentacji.
Garownie to w zasadzie jedne z najważniejszych urządzeń wykorzystywanych przez piekarza. Zanim chleb będzie gotowy do spożycia, musi zostać poddany wielu różnym czynnikom przygotowującym go to pożądanego stanu. Komora garownicza dba jednocześnie o to, aby ten stan wywołać, lecz również go przerwać, jeśli istnieje taka potrzeba.