Każdy, kto kiedykolwiek robił chipsy wie, że trudno jest je pokroić tak, aby były bardzo cienkie. Jednak jeśli dobierzemy właściwe ziemniaki, będziemy mogli zrobić chipsy takie, jakie kupujemy w sklepie. Trzeba jednak postarać się o to. Opowiem właśnie o tym, z jakich ziemniaków wychodzą najlepsze chipsy i czy trudno jest je znaleźć w najpopularniejszych sklepach. Okaże się, że nie jest to zbyt trudne.
Z których ziemniaków będą najlepsze chipsy?
Chipsy to idealna przekąska na przykład do oglądania filmu. Najlepsze ziemniaki na chipsy powinny być mało soczyste. W każdym ziemniaku jest trochę soku. Jeśli jest go mało, miąższ łatwo jest oddzielić od reszty ziemniaka w cienkich plasterkach. Im mniej soczysty ziemniak, tym kolor jego miąższu jest bardziej blady. Wystarczy, że w sklepach będziemy wybierać ziemniaki o bladym miąższu, a na pewno wyjdą z niego bardzo dobre chipsy. Tak samo jest z frytkami. Ziemniak powinny być duże, ponieważ w ten sposób nasze chipsy będą również lepiej wyglądać. A czym kroić takie cienkie plasterki? Nawet tutaj sposób jest bardzo prosty. Jedyne czego potrzebujemy to obieraczka do ziemniaków. Najpierw je obierzmy, a potem za pomocą tego samego narzędzia odcinajmy cieniutkie plasterki. Dobre ziemniaki powinny się smażyć na głębokim oleju przez dwie minuty. Tyle wystarczy, aby mieć chrupiące chipsy. Możemy dodać do nich różne przyprawy.
Jeśli chcemy wybrać najlepsze ziemniaki, powinniśmy zdecydować się właśnie na takie. W ten sposób nie będziesz miał kłopotu z tymże nierówno się kroją lub trudno jest je przyrumienić do właściwego poziomu. Od tego, jaki miąższ jest w ziemniaku zależy również, w jaki sposób połączy się on z przyprawami. Jeśli ziemniak jest bardzo dobry, nie trzeba go nawet obierać. Wystarczy umyć w ciepłej wodzie.